Co zamiast toniku?

  Tonik to nie koniecznie najlepsze rozwiązanie kosmetyczne dla cery wrażliwej i przede wszystkim płytko unaczynionej. Jest według niektórych dermatologów wręcz szkodliwy dla  cery naczyniowej.  Ja taką posiadam i musiałam się trochę naszukać, żeby znaleźć produkt o podobnych właściwościach tonizujących, ale nie podrażniających cerę. Dobrym rozwiązaniem wydawały się być płyny micelarne. Jednak jakoś mi się utarło, że służą one raczej do oczyszczania cery z kosmetyków. Są, oczywiście, również produktami tonującymi jeśli nie jest to np. dwufazowy produkt. A ja wolę takie do oczyszczania. Zwykłe micele sprawdzają się raczej na cerze mieszanej, w kierunku do tłustej. Ja mam mocno odwodnioną i podrażnioną 🙁

Najlepszym zamiennikiem toników okazały się hydrolaty. Nie dostępne raczej w zwykłych drogeriach, mające jednak bardzo przystępną cenę (ok 10 zł) w sklepach internetowych oferujących naturalne kosmetyki. Tych sklepów internetowych jest kilka i przez długi czas byłam wierna biochemiaurody.com i oczarowemu hydrolatu. O jego właściwościach piszę tu: http://justbeperfect.com/przedslubna-goraczka-urodowa-1/

więc raczej nie będę się powtarzać. Był genialny i zdecydowanie wrócę do niego po testowaniu nowych cudeniek. Żeby rozwinąć właściwości co to jest i z czym się to je:

Hydrolat jest to produkt otrzymywany przy destylacji z parą wodną całych roślin lub ich części. Przy tego rodzaju destylacji otrzymuje się olejek eteryczny i wodę podestylacyjną. Woda taka zawiera cenne substancje roślinne rozpuszczalne w wodzie oraz śladowe (0.02% – 0.5%) ilości olejku.

Hydrolatu nie da się otrzymać poprzez wymieszanie olejku eterycznego z wodą bo brak tam cennych rozpuszczalnych w wodzie części składowych materiału roślinnego (pozostały one w oryginalnej wodzie podestylacyjnej i nie znajdziemy ich w żadnym olejku).

Hydrolaty mogą być stosowane bezpośrednio na skórę bez rozcieńczenia jako tonik lub pod postacią odświeżającej wody w opakowaniu z atomizerem albo także jako faza wodna w produkcji kremów, balsamów i jako dodatek do masek.

Trzeba więc uważać przy wyjątkowo wrażliwej cerze, żeby hydrolat, jako produkt naturalny i dość mocny, jej nie podrażnił. Oczarowy hydrolat nie podrażnia nawet mnie, więc z czystym sumieniem mogę go polecić. Jak 3 inne, które, myślę, również na dłużej zagoszczą w mojej kosmetyczce. Tym razem skorzystałam z oferty sklepu zrobsobiekrem.pl. Do tej pory zamawiałam u nich maseczki i pilingi o wyjątkowo korzystnym oddziaływaniu na moją buzię, więc pomyślałam, że z hydrolatami też się polubię. Miałam rację. Wybrałam więc różany, lawendowy i z liści porzeczki czarnej- wszystkie dla cery wyjątkowo wrażliwej i płytko unaczynionej.

.

IMG_0589

.

Średnio buteleczka 200 ml wystarcza mi na kilka miesięcy (aplikuje płyn na wacik i przenoszę na twarz). Teraz jednak “unowocześniłam” sposób nałożenia kosmetyku i aplikuje płyn za pomocą małej buteleczki z atomizerem, zamówionej z tej że strony internetowej.

1. Hydrolat z liści porzeczki czarnej.

.

IMG_0591

.

Destylat  otrzymywany jest z liści czarnej porzeczki (Ribes Nigrumzawiera flawonoidy: pochodne kwercetyny i izoramnetyny, garbniki, olejek eteryczny, witaminę C. Dzięki zawartości garbników działa lekko sciągająco. Ma właściwości przeciwzapalne.  Wraz z flawonoidami uszczelniają drobne naczynia krwionośne. Ze względu na działanie antybakteryjne może być stosowany w tonikach dla cery tłustej i łojotokowej a także podrażnionej swędzącej. Pomocny przy walce z pękającymi naczynkami krwionośnymi. Dodatkowo hydrolat z liści czarnej porzeczki wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Przywraca naturalne pH skóry

Osobiście nie zauważyłam działania ściągającego. Możliwe dlatego, że chwile po aplikacji hydrolatu nakładam na buzię krem/serum etc. Potwierdzam jednak działanie uszczelniające naczynka. Faktycznie, używając tych produktów mam je coraz mniej widoczne i z pewnością nie nabawiłam się żadnych nowych.

2. Hydrolat z róży bułgarskiej.

.

IMG_0593

.

Działa łagodząco, relaksująco i przeciwzapalnie. Zastosowana jako tonik albo mgiełka doskonale odświeża skórę. Wspomaga jej ukrwienie, przywraca kwaśny odczyn skóry, łagodzi podrażnienia i doskonale nawilża. Cera po jej zastosowaniu uzyskuje różaną świeżość. Może być stosowana do całodziennego nawilżania cery i odświeżania makijażu zarówno latem jak i zimą. Kompresy z wody różanej zmniejszają zaczerwienienie twarzy i zmęczenie oczu. Z tego względu woda różana jest cennym składnikiem płynów do demakijażu oczu.

W tym przypadku również potwierdzam działanie łagodzące i nawilżające. Daje niesamowite ukojenie i delikatnie niweluje podrażnienia. Najlepszy pod wyjściowy makijaż 😉

3. Hydrolat lawendowy bułgarski.

.

IMG_0594

.

Hydrolat z lawendy dzięki zawartości olejków eterycznych szczególnie zalecany jest jako składnik kosmetyków o działaniu antyseptycznym, idealny także dla skóry wrażliwej i podrażnionej (kwas rozmarynowy). Działa lekko ściągająco, reguluje wydzielanie sebum, wspomaga leczenie drobnych ran (taniny). Dzięki zawartości fenoli działa także przeciwstarzeniowo (antyoksydacyjnie), fotoochronnie. Używany jest jako składnik produktów kosmetycznych przeznaczonych do włosów farbowanych, powodując dłuższe utrzymanie się barwnika we włosach.

Właściwości hydrolatu lawendowedziałanie antyseptyczne

właściwości ściągające, uśmierzające, przeciwpodrażnieniowe

reguluje pracę gruczołów łojowych

działanie antyoksydacyjne, polecany dla cery suchej i dojrzałej

Zalecane dozowanie do 100%.

.

Najbardziej liczyłam na działanie przeciwpodrażnieniowe, ale albo moja cera się uspokoiła albo nie do końca go zauważam. Nie mniej jednak pachnie obłędnie, odświeża i uśmierza cerę. Delikatnie rozświetla skórę, więc chyba faktycznie ma działanie fotoochronne i przeciwstarzeniowe.

Korci mnie spróbowanie wszystkich hydrolatów, ale niestety moja cera na to nie pozwala. Dzięki dokładnym opisom na stronie sklepu zrobsobiekrem.pl możemy dobrać idealny dla siebie płyn tonizujący, choć zasada prób i błędów niezmiennie obowiązuję ;))

.

.

.

With love, Ajriss

.

.

.

.

.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published.